Ο Δήμος Νεμέας, μεσογειακή περιοχή με πολυάριθμους αμπελώνες και αρχαίες μνήμες, ποτίζεται από τον ποταμό Ασωπό και σε μια μεγάλη έκταση στους γύρω λόφους, η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών, με σημείο αναφοράς το αγιωργίτικο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και δανείστηκε το όνομά του από τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, όπως λεγόταν η Νεμέα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα νεμεάτικα κρασιά με ένα έντονο, βαθύ ρουμπινί χρώμα, το άρωμα που παραπέμπει σε ευγενή μπαχαρικά και τη λεπτή φινετσάτη γεύση, θεωρούνται από τα καλύτερα της Πελοποννήσου.
Κάθε χρόνο στη Νεμέα την «Αμπελόεσσα» διοργανώνεται γιορτή κρασιού με τη συμμετοχή τοπικών οινοπαραγωγών. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει πλούσια πολιτιστικά προγράμματα, γευόμενος όλες τις εμφιαλωμένες ποικιλίες. Υπήρξε πανελλήνιο κέντρο θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, των Νέμεων ή Νέμειων, που τελούνταν κάθε δύο χρόνια, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, προς τιμήν του Οφέλτη, γιου του βασιλιά της περιοχής Λυκούργου.
Άτομα από 12-88 χρονών, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, έρχονται στα Νέμεα ως θεατές, αθλητές, για να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων, το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας. Όλα γίνονται λιτά, αυστηρά, τελετουργικά χωρίς ακρότητες. Τα Νέμεα είναι πρόκληση και πρόσκληση για τον άνθρωπο του σήμερα που βιώνει μια προσωπική αγωνία να αισθανθεί κοινωνικός-ενεργός άνθρωπος.
Ανατολικά της Νεμέας βρίσκονται οι Αρχαίες Κλεωνές, ένα γραφικό μικρό χωριό, που οφείλει το όνομά του στην Κλεώνη, κόρη του Ασωπού ή του Πέλοπα. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται κοντά στο χωριό Κοντόσταβλος, ενώ το 1926, έπειτα από ανασκαφές, ήρθαν στο φως σπουδαία ευρήματα, ερείπια δωρικού ναού του Ηρακλή, του ναού της Αθηνάς και των τειχών.
Ο επισκέπτης, για να φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, θ’ απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή μέσα από αμπέλια, ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, περνώντας από τα χωριά Σουληνάρι και Χαλκί. Ο δρόμος καταλήγει στη δυτική άκρη του χωριού Αρχαία Νεμέα, χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες των αρκαδικών βουνών, σε υψόμετρο 330 μ. Εδώ βρίσκεται το ιερό του Δία, το πιο σημαντικό οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα. Θεμελιωμένος τον 4ο π.Χ. αιώνα, με τους δωρικού ρυθμού κίονές του να στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεάτικο πεδίο, περιστοιχίζεται από τον εντυπωσιακό βωμό του Δία, θεμέλια ξενώνα, ερείπια λουτρών και ερείπια σπιτιών της Πρωτοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου. Ορατά είναι και τα ερείπια τρίκλιτης Βασιλικής, εντυπωσιακού μεγέθους, πάνω από το λόφο του σταδίου, οικοδομημένης τον 5ο μ.Χ. αιώνα από το υλικό του βωμού του Δία, πάνω στα ερείπια του ελληνιστικού ξενώνα, από μια μικρή χριστιανική αγροτική κοινότητα που εγκαταστάθηκε εδώ.
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας ορθώνεται ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της περιοχής και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχέδια που αποκαλύπτουν όλη την ιστορία της.
Σημαντικό αξιοθέατο της Νεμέας είναι το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο τουλάχιστον το 1633 στο λόφο του Πολυφέγγους, 2,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Νεμέας, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν η Γέννηση της Θεοτόκου, η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Άγιος Γεώργιος. Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, καμαρωτή με τη δυτική πλευρά της να αγγίζει το βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους, που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε σπηλιά της κορυφής του προβούνου.
Ο επισκέπτης, διασχίζοντας τους πλούσιους αμπελώνες της Νεμέας φτάνει στο χωριό Λεόντιο, το ιδανικότερο τόπο για το αγιωργίτικο (330 μ. υψόμετρο), ένα κρασί που σκλαβώνει τις αισθήσεις με την πρώτη δοκιμή. Το Λεόντιο είναι η περιοχή που δίνει περισσότερο από το ? της Νεμεάτικης παραγωγής, ενώ, αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε εδώ, μια καλή επιλογή είναι ο ξενώνας, δωρεά του Γιώργου Μπεκιάρη.