Αρχαία Κόρινθος

Αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου. Έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε στα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας και στα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας.Η αρχαία Κόρινθος έλεγχε την νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου, μέχρι να απειληθεί από την Αθήνα.

Δεσπόζουν ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, η οδός Λεχαίου, το Ωδείο, και το θέατρο. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αξίζει να περιηγηθείτε γύρω από το δωρικό ναό του Απόλλωνα που δεσπόζει στο κέντρο και να αναζητήσετε τα ίχνη από τη Ρωμαϊκή αγορά, τα λουτρά και τις στοές και φυσικά να θαυμάσετε τα ευρήματα των ανασκαφών στο μουσείο (ψηφιδωτά, κεραμικά κλπ. )

Τα ερείπια στον αρχαιολογικό χώρο δίνουν σαφή εικόνα της μεγάλης οικιστικής της ανάπτυξης, ενώ ο καλοδιατηρημένος δωρικός ναός του Απόλλωνα ( 550 π.Χ. ) αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για την ακμή της πόλης ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια.

Απόσταση 10 λεπτά.

Ακροκόρινθος

Στα νοτιοδυτικά της αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος της Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων.Στο κάστρο Ακροκορίνθου δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους.Στο εσωτερικό του υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο του σημείο οπού θα βρείτε τμήματα της βάσης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Από εκεί η θέα είναι εκπληκτική. Το ανηφορικό λιθόστρωτο δρομάκι που σε ανεβάζει στις διαδοχικές πύλες θέλει παπούτσια που δεν γλιστράνε, νερό και καπέλο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Η πλούσια ιστορία της Κορίνθου και τα όσα δείγματα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στεγάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου στον οικισμό Παλαιά Κόρινθος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης. Φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους. Σημαντικότερο μνημείο του εξωτερικού χώρου είναι ο μεγάλος Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα ηλικίας περισσότερων από 2.500 χρόνων…